Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

מרגש: בני נוער צעירים משקמים קברים

יוזמה מרגשת של תלמידי תיכון ירושלמים מבית הספר רעות, לשיפוץ בתי עלמין בפולין, ריגשה את פעילי אהלי צדיקים – גדר אבות, כנסו לפרטים המלאים על היוזמה מפי חיים ביסמוט בן ה18

שמי חיים ביסמוט, אני בן 18, בימים אלו מסיים את לימודי בבית הספר "רעות" הירושלמי. לפני כשנה נסענו כל תלמידי י"ב מבית הספר בירושלים למשלחת בפולין. בית הספר שלנו, באופן מסורתי מוציא את תלמידיו למשלחות של עשרה עד שניים עשר יום,במסגרתן אנו לומדים על חיי היהודים בפולין שלפני מלחמת העולם השניה תוך שימת דגש על התרבות היהודית וההוויה היהודית בפולין, ביחד עם ביקורים בעיירות יהודיות, במחנות ההשמדה ובבתי קברות.

עד לפני שלוש שנים מנהל בית הספר שלנו ד"ר אריה גיגר ז"ל, הנהיג פרויקט מיוחד שנקרא "גדעונים", במסגרתו בוגרי בית הספר מונהגים בידי מנהל בית הספר ואיש חינוך פורץ דרך נהגו לנסוע בכל קיץ ולשפץ כמה שיותר בתי קברות בפולין. את התיעוד הם העלו לאתר האינטרנט של הגדעונים .

במשך השנים הגיעו תלמידי ובוגרי "רעות" לבתי קברות רבים: יוספוב, חלם, בלזובה, בנדזין, שברשין, ביזצ′ה, שצ′יקוצ′ין, שנאייבה, קראשניק, אולאנוב ועוד. באין קהילות יהודיות רבות בפולין, נשארו בתי הקברות היהודים מוזנחים, אלפי מצבות נעקרו ממקומן, נשברו או התכסו בצמחייה ושורשים.

שמות רבים של יהודי פולין הקבורים בבתי הקברות אבדו לעד. באחת הפעמים מצאו תלמידי בית הספר קבר אחים שלא היה ידוע לפני כן. לצערנו הרב, לאחר מותו המצער של מנהל בית הספר, הפרויקט הופסק בעיקר בגלל קשיי מימון.

זכיתי לקחת חלק בפרויקט במדהים הזה. מבחינתי, השיא במסע לפולין היה שיפוץ בית הקברות צ′נסטחובה. בית קברות יהודי מוזנח לחלוטין שבו מצאנו מאות מצבות הזקוקות לשיפוץ. חבריי ואני השתמשנו במקושים, מעדרים, מגרפות ומספרי דשא כדי להצליח להחזיר את בית הקברות למצב סביר.

חלק מאיתנו השתמשו בצבע מיוחד המבליט את שמות המתים על המצבות, אחרים ניקו, עדרו וגזמו. בנוסף תיעדנו את המצבות שמצאנו והעלנו את התמונות לאתר אינטרנט בו קרובי משפחה יכולים למצוא את היכן קבורים יקיריהם. קשה להסביר את זה, אבל במהלך העשייה הזאת חשנו חזקים מאוד, הרגשנו שאנו עושים משהו למען זיכרון היהודים בפולין.

אנו חשים שפרויקט שיפוץ בתי הקברות בפולין מבטא בדיוק את הערכים שספגנו בבית הספר – הוא משלב בתוכו את ערך ההתנדבות ואת הקרבה האמיתית לזהות ולמסורת היהודית. כנושאי לפיד הזיכרון הבאים בתור, מאוד חשובה לנו הנצחת השואה בכלל, אבל גם הנצחת האנשים עצמם, יהודים, עם שם וחיים משלהם, שלולא פרויקטים כמו זה עלולים להיבלע בין מאות המספרים הבלתי נתפסים.

מתכננים לנסוע שוב
מעבר לשימור זיכרון וכבוד המת, הפרויקט תורם לשימור זכר ההיסטוריה והתרבות היהודית הענפה בפולין, שנכחדה כמעט לגמרי. חשוב לנו לזכור גם את הצד הזה של יהדות פולין, הצד של החיים, שנשכח בצל השואה והזוועה.

באותו הרגע, החלטנו שאנו חוזרים לשם ולבתי קברות נוספים, הפעם מצוידים בכלים טובים יותר ובזמן ארוך יותר. אנחנו מתכננים לנסוע לשם שוב, קבוצה של כ- 20 בוגרי בית הספר לתקופה של עשרה ימים שבמהלכם נשפץ כמה שיותר בתי קברות, נתעד את המצבות ונעלה אותן לאתר האינטרנט.

בחצי שנה האחרונה ניסינו לפנות לכמה שיותר ארגונים כדי שיתמכו בנו במסע הזה. הצלחנו כבר להשיג 30% מימון למסע, ואם נצליח לגייס מספיק תומכים נוכל לנסוע בחודש יולי הקרוב שוב לפולין. כל אחד מאתנו תורם את חלקו מבחינה כלכלית, וגם ההורים, בית הספר והחברים מתבקשים לעזור ולתמוך.

בסך הכל נשאר לנו פחות מחודש. אחר-כך, כמעט כולנו מתנדבים לשנת שירות שלאחריה נתגייס לצבא, וחלקנו מתגייסים כבר באוגוסט הקרוב. אנו זקוקים לכל תמיכה אפשרית כדי להרים את המסע הזה.

***

אהלי צדיקים – גדר אבות יצרו קשר עם בני הנוער המיוחדים הללו, כדי לבדוק אפשרות למימון ועזרה שלה הם בטח יזדקקו, אנו תקווה שבני הנוער שיוצאים בהמוניהם לפולין, ילמדו מתלמידי בית הספר ברעות ויתגייסו להיות שותפים פעילים להצלת העבר היהודי באירופה!

הפניות נקראות ומועברות לטיפול אך ללא מענה אישי

השאירו לנו הודעה בטופס הבא:

שמות התורמים יוזכרו על ציון הבעל שם טוב זי"ע