כותב: יוסף מאיר האס
תגלית חשובה והיסטורית במולדובה: לאחר עשרות רבות של שנים, בהן לא נודע לאיש מקום קבורתם של גדולי רבני העיר קישינוב בירת מולדובה, נחשפו לראשונה שתי המצבות החשובות של הרה"ק רבי אריה לייבוש מלאנצהוט זי"ע והגאון רבי יהודה לייב צירלסון זצוק"ל, במעמקיה של מערה ארוכה וחשובה הממוקמת מתחת למבנה גדול-ממדים במרכז בית הקברות העתיק בקישינוב, שם נטמנו שני הגאונים הצדיקים זה לצד זה, ועתה נחשף מיקום המצבות לראשונה.
בימים אלו מבקר הרב ישראל מאיר גבאי שליט"א יו"ר אגודת 'אהלי צדיקים' בקישינוב, וכעת התגלו המצבות באורח פלא. "בקישינוב ישנם שני בתי קברות, העתיק נהרס כולו וכיום הוא מגרש משחקים, החדש יותר עומד על תילו ויש בו מאות רבות של מצבות ישנות", מספר הרב ישראל מאיר גבאי. "במרכז בית הקברות עומד מבנה גבוה וכולם מצביעים עליו כמקום קבורתו של הגאון רבי יהודה לייב צירלסון זצוק"ל, רבה האחרון של קישינוב שנהרג בשנת תש"א במהלך המלחמה, אולם אף אחד לא ידע היכן מקום קבורתו המדויק".
בשבוע האחרון, עת הגיע ר' ישראל מאיר לבית הקברות בקישינוב, הוא בחן וסובב את המבנה מכל צדדיו, עד שעינו החדה הבחינה בפתח מסוים החסום לגמרי בערימות גבוהות של אשפה ולכלוך. "ליבי אמר לי שיש כאן דרך המובילה אל המצבה עצמה", הוא מספר בהתרגשות, "אבל לא יכלו להיכנס לתוך המקום בגלל הגובה של האשפה והצחנה. ביקשתי מיהודי תושב המקום שייכנס ויבדוק מה יש בפנים, אבל הוא הסביר לי שאין אפשרות להיכנס פנימה בשום אופן.
"החלטתי להיכנס בעצמי והתחלתי לזחול אל תוך המערה כשכולי מתלכלך מאבק רב. בקצה המערה הופתעתי לגלות שתי מצבות זו לצד זו, וכבר ברגע הראשון זיהיתי את המצבה השמאלית של הגרי"ל צירלסון שהכיתוב עליה היה שמור וקריא. לצידה של מצבתו עמדה מצבה נוספת, אותה לא הצלחתי לזהות בשלב הראשון, ולכן בתחילה נטיתי לחשוב שמדובר באחד מבני משפחתו שנטמן לצידו".
הגרי"ל צירלסון היה מגדולי הרבנים בדור הקודם ואחד האישים המבריקים ביותר בתקופתו. היה גאון אדיר בכל מקצועות התורה. חסיד ועובד ה' הקשור בכל נימי נפשו לאדמו"רי חב"ד. היה נואם בחסד עליון, הוגה דעות, משורר ופייטן כליל המעלות ורב האשכולות. בשנת ת"ש כבשו הרוסים את בסרביה וקישינוב נכנעה לכיבוש הסובייטי. תוך זמן קצר הרסו הקומוניסטים את חיי הקהילה היהודית של קישינוב. בחודש תמוז תש"א, בעיצומה של מלחמת העולם השניה, כאשר הנאצים יחד עם משתפי הפעולה הרומניים התקרבו לעבר קישינוב, הם הפציצו את העיר ללא הרף. אלפי חללים נפלו מאותן פצצות. ביום י"א תמוז, כאשר חזר הגרי"ל צירלסון לביתו מבית הכנסת לאחר תפילת שחרית, נפלה פצצה סמוך לביתו והוא נהרג במקום, הי"ד.
מצבתו הועמדה מתחת לאנדרטה הענקית שהוקמה על קבר האחים של קדושי קישינוב, שנטבחו בפוגרום שהיה בעיר בשנת תרס"ג. לאותה אנדרטה, הנמצאת בבית העלמין של קישינוב, הצמידו את מצבת קברו של הגרי"ל צירלסון, אלא שבצוק העתים וברבות השנים נחסמה הכניסה לתוך מערת הקבורה ואיש לא ידע את מקום קבורתו המדויק, עד שהוא נחשף בשבוע האחרון על ידי הרב ישראל מאיר גבאי באורח פלא.
הסיפור והתגלית עוד לא הסתיימו: לאחר גילוי 2 המצבות במעמקי המערה החשוכה, ביקש ר' ישראל מאיר אישור מיוחד לפנות את ערימות האשפה המכסות את הפתח, ואכן במשך כמה ימים עמלו פועלים רבים לרוקן את השטח כשהם ממלאים לא פחות מ-50 שקי אשפה גדולים ומפנים אותם משם. אתמול בבוקר, יום חמישי כ"ז ניסן תשפ"ב, חזר ר' ישראל מאיר אל המקום ועתה גילה 10 מדרגות המובילות מטה אל פתח המערה, מדרגות אלו היו חסומות לגמרי עד פינוי האשפה ולא היה ידוע על קיומן.
עם ירידתו אל תוך מעבה המערה, הוא ניגש במרץ אל שתי המצבות והתחיל לנקות אותן משיירי האבק והלכלוך שדבקו בהן במהלך השנים הרבות, ואז צדו את עיניו האותיות שנכתבו על גבי המצבה הימנית. תוך רגעים ספורים התברר כי הוא עומד למרגלות מצבתו של הרה"ק רבי אריה לייבוש מלאנצהוט זי"ע, שהיה רבה הראשי של קישינוב שנים רבות ושם הסתלק לגנזי מרומים, אלא שמאז הסתלקותו בשנת תקפ"ד, לפני קרוב ל-200 שנה, איש לא ידע את מקום קבורתו עד הלום.
כבר לפני תקופה ביקש הרה"ג ר' אהרן מאיר מייזליש שליט"א יו"ר מערכת 'עץ חיים' באבוב 45, לחפש ולהתחקות אחרי מקום קבורתו של רבי אריה לייבוש מלאנצהוט, אשר כפי הידוע נטמן בקישינוב אך לא ידעו היכן מקום מנוחתו כבוד. תחילה היתה מחשבה שהמצבה עמדה בבית הקברות העתיק שנחרב כאמור, אולם הרב ישראל מאיר גבאי החליט להיכנס לעובי הקורה והבטיח לעשות כל מאמץ למציאת המצבה, אלא שגם ר' ישראל מאיר לא העלה על דעתו שהמצבה תימצא במעמקי המערה החסומה לצד מצבת הגרי"ל צירלסון.
הגרא"מ מייזליש שהוציא לאור בשנים האחרונות את ספריו ופרקי תולדותיו של רבי אריה לייבוש מלאנצהוט, מספר בהתלהבות ובשמחה על החשיפה המרעישה: "זוהי שמחה גדולה לנו ולכל בית ישראל, כאשר מגלגלים זכות על ידי זכאי, ידידי ר' ישראל מאיר גבאי יו"ר 'אהלי צדיקים', שזכה לחשוף את המצבות היקרות אחרי כל-כך הרבה שנים. עצם גילוי המצבה מלמדת אותנו שאסור להתייאש אף פעם ויש לחפש ולחפש עד שזוכים לסייעתא דשמיא מיוחדת ולמציאה המיוחלת".
עוד מציין הגרא"מ מייזליש, שמנוסח המצבה אנו למדים שרבי אריה לייבוש שימש ברבנות בעוד כמה ערים בדרכו מאלנצהוט שבפולין לקישינוב שבמולדובה. כמו-כן הוא מצביע על פרקי תולדותיו אשר שם מסופר, כי משך שמונים שנה בערך אחרי הסתלקותו של רבי אריה לייבוש, לא הסכימו תושבי קישינוב לקבל על עצמם רב ומנהיג כי מיאנו להתנחם אחריו, עד שנת תרס"ח שאז התקבל הגרי"ל צירלסון לשמש כרבה של קישינוב ועלה לשבת על כסאו של רבי אריה לייבוש.
הרב ישראל מאיר גבאי מציין בהתרגשות רבה את התגלית המיוחדת: "אין ספק שמדובר בחשיפה חשובה מאד בעולם התורה והחסידות, עם מציאת שתי המצבות של גדולי הרבנים בקישינוב, בפרט שהמקום היה חסום לגמרי ואיש לא העלה על דעתו להיכנס פנימה ולבדוק מה קורה בפנים. ברצוני לציין בזאת את שלש הקהילות היהודיות החשובות בקישינוב, קהילת חב"ד, קהילת אגודת ישראל וקהילת קישינוב, הממשיכות בעוז ובגאון את המורשת היהודית על פני העיר הגדולה במולדובה, אשריהם וטוב להם".