העיר קולומייא נחשבה מלפנים לאחת הערים החשובות ביותר בגלילות בוקובינה והיתה לעיר ואם בישראל, בה התגוררו מאות חסידים ואנשי מעשה, יראים ושלמים בכל מידה נכונה. כאן, בקולומייא החלה הנהגתו והתנוצצות אורו הגדול המאיר לארץ ולדרים של הבעש"ט הק'. דבר מגורי הבעש"ט בקולומייא מובא בספר 'שבחי הבעש"ט' ובס' 'זכרון לראשונים' (עמ' 31) על העיר קולומייא וגדוליה, מסופר שהבעש"ט התגלה בעיר קולומייא.
בית הקברות העתיק של קולומייא חרוש כולו בלי זכר לאלפי המצבות היהודיות שהיו בו עד לפני עשרות שנים. לא יאומן כי יסופר, אבל המקום הפך כיום לפארק ענק המשמש את גויי המקום לאתר משחקים ובעיקר למסלול מעבר מהרחוב הראשי לרחובות הקטנים השוכנים בהמשכו של בית החיים. רק בחודש אב האחרון נחשפו עשרות מצבות של יהודים בני 200 שנה בשטחה של המכללה המקומית בקולומייא, כאשר המצבות התגלו באקראי על ידי פועלים שעסקו בתיקון החימום בשטח המוסד החינוכי. ראש הקהילה היהודית המקומית, מר יעקב זלישרקר סיפר, כי התגלו בין 120 ל-130 מצבות של יהודים ובימים אלו מומחים שהוזמנו לשטח עוסקים בפירוק המצבות והחזרתם לבית העלמין היהודי באזור.
בטבורו של בית החיים השומם עומד מיותם אוהל ציון קדשו של הגה"ק רבי הלל מקולומייא זי"ע, שנבנה לפני מספר שנים לאחר מציאת מקום קבורתו של צדיק וקדוש זה. רק מלראות את האוהל הבודד על פני כל השטח העצום של בית החיים היהודי, אוחזת חלחלה כדי להבין כמה גדול הוא ההרס האכזרי שבוצע כאן בידי זדים ארורים. עם זאת, חשוב לציין כי המקום מתוחזק כראוי על ידי נכרית המתגוררת בסביבה והיא גם מפעילה את בנין הכנסת האורחים השוכן צמוד לכניסה הימנית של בית החיים.
לא פחות מ-3 פעמים חולל אוהלו של הגה"ק רבי הלל מקולומייא זי"ע במהלך השנים האחרונות על ידי פורעים חוליגניים שונאי ישראל. במבט אל ההווה, לנוכח מיקומו של האוהל במרכזו של בית העלמין הענק, ממש צמוד למעבר ההולכים בתוך המתחם, לא קשה להבין איך האוהל הקדוש מחולל שוב ושוב למרבה הצער, אולם למרות זאת המקום משומר היטב בשליחותו האישית של הגרש"ל ווינברגר שליט"א אב"ד קולומייא, המפעיל את המקום בשלט רחוק ואף מבקר בקולומייא פעמים תכופות לעקוב מקרוב אחר כל התפתחות מקומית.
לרבים מן הקוראים זכור מן הסתם המאבק העיקש שהתחולל בשנים האחרונות בקולומייא נגד כומר מקומי שהציב בכוונה תחילה צלב של טומאה מול האוהל הק', להבליט בגודל רשעותו את שנאתו התהומית לכל קדשי ישראל, כאשר בתקופה האחרונה ממש התקבל פסק הדין המפתיע מבית המשפט המחוזי בלבוב (עיר המחוז הסמוכה לקולומייא), שמעמדו של בית החיים היהודי תקף עד ימינו למרות הריסת המצבות היהודיות, ולכן אין מקום להתיר להעמיד בו סממני טומאה מובהקים הנוגדים את הדת היהודית.
יצוין כי הכרעתו של בית המשפט התקבלה בשמחה רבה בקרב קהילות ישראל בכל התפוצות, היות ופסק זה יכול לשמש עוד מאות ואלפי בתי קברות יהודיים שהגויים הניחו בהם את צורת טומאתם.
הגה"צ רבי שמואל לוי ויינבערגער שליט"א אב"ד קולומייא – הפועל יחד עם יו"ר אגודת 'אהלי צדיקים – גדר אבות' הרב ישראל מאיר גבאי שליט"א כבר שנים רבות להחייאת המקומות הקדושים בקולומייא – מספר, שהמאבק החשוב הזה נמשך תקופה ארוכה בדיונים ממושכים בבית המשפט בלבוב, כאשר הכומר הרשע וחבורתו המשחיתים טענו שהמקום רשום במשרדי העירייה כבית קברות ולא כבית קברות יהודי, לכן אין מניעה להעמיד שם צלב טמא ומשוקץ רח"ל, אולם בס"ד הצליחו להוכיח לשופטים על ידי צילומים ישנים ומפות עתיקות שהמקום שימש כבית קברות יהודי דורי-דורות משך מאות שנים, ואף קבורים בו גדולי ישראל שמקום מנוחתם חשוב ביותר לעשרות אלפי יהודים ברחבי העולם, ואכן ההוכחות התקבלו אצל הרכב השופטים שהורו להסיר לאלתר את הסמל המתועב, למרבה השמחה כי דידן נצח.
הרב ישראל מאיר גבאי שליט"א שהגיע במיוחד להתפלל היום על ציון הצדיק בקולומייא, כאשר כל הדרכים שוממות בימים אלו מבלי באי מועד, בעקבות נגיף הקורונה המתפשט במחוזות אוקראינה בקצב מהיר, מסר לרגל ההילולא: "בימים כתיקונם כמו בכל שנה ושנה מהשנים האחרונות, רחובותיה של קולומייא מלאים ביום שכזה, י' אייר, בעשרות חסידים ואנשי מעשה המגיעים מרחבי תבל, מארץ הקודש ומארה"ב ואירופה, להשתטח על ציון קודשו של הגה"ק רבי הלל מקולומייא זי"ע, שמקום מנוחתו נודע כתל תלפיות לכל המצפים להיפקד בדבר ישועה ורחמים. יחד עם ידידנו הגרש"ל ווינבערגער שליט"א אב"ד קולומייא, זכינו לבנות ולהקים בקולומייא את האוהל ואת הכנסת האורחים, ואי"ה עוד היד נטויה לשפץ ולשכלל את המקום לשם לתפארת ולתהילה".