בקרימנטשוק‚ ישנם שני בתי קברות. האחד‚ בקרימנטשוק עצמה‚ אותו הצילה האגודה מחילול‚ כפי שדווח בעבר‚ ובפרבר של קרימנטשוק‚ קרקוב‚ שנכלל היום בשטח העיר קרימנטשוק עצמה‚ קיים בית קברות נוסף.
בבית הקברות בקרימנטשוק גילתה האגודה‚ שביקשה לסמנו‚ בשלהי קיץ תשס"ז‚ כי יזמים מקומיים ביקשו – ואף קיבלו אישור – להקים עליו בנייני מגורים. מצבו הכללי של בית הקברות היה גרוע מאוד‚ מצבותיו נעקרו ושימשו לריצוף ובניה אולם שטחו לא נחפר‚ ב"ה.
במסגרת המאמצים להצלת בית הקברות ובמסגרת הנסיון לסמנו‚ כראוי‚ התגלה בשטח בית הקברות אוהל חרב למחצה.
כעת סיימה האגודה את שיפוץ האוהל והציבה עליו מצבה המודיעה כי שטח זה הינו שטח בית הקברות וכמה משמות הצדיקים שידוע שקבורים בו‚ ביניהם רבי לייב מדאבראוונא‚ מחותנו של רבי נחמן מברסלב‚ בנותיו של רבי נחמן מברסלב‚ מרת שרה ובעלה רבי יצחק אייזיק‚ מרת חיה ובעלה רבי אהרן‚ רבי חייקל ורבי שמואל ב"ר אבא תלמידי רבי נחמן‚ רבי חיים בנו של רבה של טשערין ועוד אחרים.
העיר קרמנצ′וג (או קרמנצ′וק) הינה בת כ-400 שנה, אולם הישוב היהודי בה החל לפני כ-200 שנה.
בעיר ישבו, בין היתר, רבי לייב מדאבראוונא, חתניו ושתי בנותיו של רבי נחמן מברסלב, ותלמידו החזן ר′ חייקל, הטמונים כולם בבית הקברות בעיר.
בעיר היו חיים יהודיים מפוארים עד כי היא כונתה "ירושלים דאוקראינה". בעיר הייתה גם קהילה גדולה ומפורסמת של חסידי חב"ד, והיו בה בתי כנסת רבים, תלמודי תורה ומוסדות תרבות יהודית רבים, שנסגרו כולם על ידי השלטון הקומוניסטי, שאז החל חורבנם של החיים היהודיים בעיר.
לאחר כמה גלויות, התיישבה בעיר בשלהי מלחמת העולם הראשונה ישיבת "כנסת בית יצחק" דקמניץ, ובשנת תרע"ז מונה לרב העיר הגאון רבי ברוך בער לייבוביץ, כממלא מקום חותנו, ר′ אברהם יצחק צימרמן, שכיהן פעם כרבה של העיר. הוא כיהן כרבה של העיר עד שנאלץ לברוח עם ישיבתו עם גבור הרדיפות הקומוניסטיות.
מלבד המנוים קודם, טמונים בבית הקברות שבעיר עוד גדולים וצדיקים שגרו בעיר, שהיתה ידועה, כאמור, בקהילתה היהודית המפוארת.
כדי שלא יסתובבו בעלי חיים בבית הקברות ויפגעו במה שנשאר‚ ועל מנת למנוע את גזילת השטח על ידי בעלי ענין‚ כפי שכבר אירע‚ נצטרך להקים גדר‚ אפילו מהסוג הפשוט ביותר סביב בית הקברות.
הגדר גם תבהיר לתושבים ששטח זה אינו הפקר אלא הוא שייך למאות ואלפי היהודים ששילמו על אדמה זו כסף רב כדי למצוא בה את מנוחתם האחרונה.
כדי שלא ימשיכו לגזול חלקים מבית הקברות יש גם לסדר את המסמכים הדרושים‚ ולנהל משפט מול הרשויות בקרימנטשוק (המהלך נעשה בתיאום עם הרשויות. שכן אין אפשרות אחרת להסדיר את מצבו של בית הקברות‚ וכך אנו נאלצים לעשות גם במקומות אחרים שמצבם דומה)‚ וגם בכך יש עלויות לא מעטות.
על מנת לשמר את בית הקברות ולגרום לעולים לקברי צדיקים ובתי קברות לבקר גם בבית הקברות בקרימנטשוק (מה שיתרום לשימורו)‚ יש להציב מצבה (אנדרטה) בכניסה לבית הקברות‚ שבה יכתב בכמה שפות כי זהו בית קברות יהודי‚ ופרטים על הצדיקים הקבורים בו.
לקבלת פרטים לגבי העלויות והמחירים: 02-582-90-10 | בית ישראל 40 ירושלים