היישוב עכברה שבגליל העליון מוזכר בתלמוד [בבא מציעא פד, ב] בענין קבורתו של ר' אלעזר בן רבי שמעון בר יוחאי ביישוב. על פי גירסה זו של התלמוד העבירו אנשי בירי[1] את גופתו מעכברה למערת הקבורה של רשב"י אביו
למרגלות הכפר, בערוץ נחל עכברה וליד מעיין הכפר – אבני גזית ושרידי מבנה, כנראה בית המעיין של הכפר. מעליו משתרע הכפר העתיק, כיום אתר של חורבות ומבנים ישנים, הבנויים מאבנים עתיקות, חלקן אבני גזית מעובדות היטב, בשימוש משני.
במעלה האתר, במרכז היישוב – שרידי מבנה עתיק מפואר, עם שני קירות איתנים בנויים מאבני גזית (אורך הקיר הדרומי כ-20 מטר). שרידי המבנה נחשפו בחפירה ארכיאולוגית בשנות ה-80 של המאה הכ' לסה"נ על ידי ע. דמתי מטעם אגף העתיקות, והם ללא ספק שרידי המבנה שתיאר באסולה בשנת ה"א רפ"א – 1522. מבנה זה תואר גם על ידי החוקר הצרפתי ויקטור גרן אשר ביקר כאן בשנת 1870 ומסר על 'מתחם מלבני' בכיוון מזרח-מערב שנקרא בפי תושבי המקום 'אל-כניסה' (גרן סבר שמדובר בבית כנסת שהפך לכנסיה). אבנים מגולפות ומעוטרות בעיטורים נאים שמקורן ממבנה זה, פזורות עדיין בין מבני הכפר הישן. קשה לדעת בבירור אם המבנה, שחשיפתו טרם הושלמה, שימש ככנסיה בשלב זה של הבנין (התקופה הביזנטית), או ששימש כבית כנסת בכל שלבי שימושו. יש לציין שבתי כנסת בכיוון מזרח-מערב, עם בימות לארון קודש בקיר הדרומי הפונה לעבר ירושלים, נתגלו בגולן וגם בגליל, כגון בית הכנסת שבחורבת שמע ליד מירון.
בין שרידי הכפר הישן ניתן להבחין גם בחלקי בית בד וביסודות של מבנים עתיקים נוספים. אלה מעידים על קיומו של ישוב חשוב באתר, שניזון על ידי המעיין הנובע למרגלותיו והחקלאות שמסביבו, בתקופת הבית השני, המשנה והתלמוד.
בסביבות עכברה ישנם אתרי עתיקות נוספים, קטנים יותר: בגבעת נ.ג. 400, ממערב לכפר הישן ומדרום ליישוב החדש – אתר מתקופת הבית הראשון מצפון-מזרח לכפר, בפסגת רמת פשחור – אתר מתקופת הבית הראשון (חורבת אל-רושידה); מדרום לעכברה, בראש שלוחה (נ.ג. 287) – אתר מתקופת הברונזה הקדומה (המחצית הראשונה של האלף השלישי לפסה"נ); על הגדה המזרחית של נחל עכברה, למרגלות המצוק, ממזרח לעין ינאי – חורבת סלע (בערבית: חורבת חוקאב, ן), אתר מהתקופה הרומית; ממזרח לעכברה, מעל עין עקביה,
צדיקים הטמונים בו:
רבי ינאי
רבי דוסתאי בן רבי ינאי
רבי נהוראי
פונים בכביש 89 לכיוון עכברה. פונים לכיוון עכברה [כ-1.2 ק"מ מהכניסה המערבית-דרומית לצפת] ויורדים כ-1.6 ק"מ עד לפניה אחת לפני האחרונה שמאלה. פונים שמאלה וממשיכים כ-200 מטר עד המסגד. לפני המסגד פונים בירידה שמאלה ושוב שמאלה. ממשיכים כ-100 מטר ופונים ימינה בכביש אספלט. יורדים בו כ-200 מטר עד להצטלבות T. ממול ההצטלבות יורדים בתוך הגדר כ-50 מטר עד לציון.
היישוב עכברה שבגליל העליון, כיום אתר חורבות על הגדה המזרחית של נחל עכברה, מעל עין עכברה, מוזכר במקורות היהודיים החל מתקופת הבית השני, ומן הסקר הארכיאולוגי שנערך באתר עולה כי האתר נושב כבר בראשית תקופת הבית השני, והיה מיושב, אולי ברצף, עד לאחרונה (שנות השמונים של המאה הכ') כאשר פונו תושביו לשכונה חדשה בגדה המערבית של נחל עכברה.
הצג את קברי צדיקים בגליל במפה גדולה יותר